Waarom je net na het middaguur een kwartiertje zou moeten gaan wandelen

Je hebt in de ochtend heerlijk gewerkt en gaat lekker lunchen. Na de lunch voel je dat je ogen wat zwaarder worden en dat je wat slaperiger wordt, ook wel de middagdip. Je zult dit vast wel met regelmaat meemaken, de zogenoemde middagdip. Wat doe je hieraan?

Een middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam en treedt vaak op tussen 13:00 en 16:00. Ieder mens heeft een biologische klok (Wetenschap van slaap), die allerlei processen in lichaam regelt. De tijd na het middaguur ziet je biologische klok net zoals s avonds, wanneer het donker wordt. Onder andere daalt je lichaamstemperatuur rond het middaguur, net als in de avond. Dit geeft aan dat het tijd is voor een pauze. Als gevolg daarvan geeft je brein het stofje melatonine af, wat ervoor zorgt dat je vermoeider raakt. Dit zorgt voor het in kak momentje tussen de middag.

Een stukje wandelen in de buitenlucht kan hier de perfecte oplossing voor zijn. Wanneer je buiten in het licht van de zon wandelt, maakt je brein het stofje serotonine aan. Serotonine is ook wel het gelukshormoon, wat je stemming positief beïnvloedt en daarmee ook een stimulerend effect heeft op je werkhouding. 

Je voelt je vervolgens weer fris en fit en klaar om de dag lekker af te maken. Een ander voordeel van voldoende serotonine, is dat het in de avond wordt omgezet in melatonine. Hoe meer serotonine je lichaam heeft aangemaakt, hoe meer er wordt omgezet in melatonine. Je wordt eerder moe, wat een positief effect heeft op je slaap. Denk maar eens terug wanneer je op vakantie de hele dag buiten ben en je in de avond inkakt.

Een kwartiertje wandelen is al voldoende om je weer lekker fris te voelen en een goed humeur te bezorgen om het laatste stuk van de dag te knallen. Probeer het maar eens uit op werk of school!

Laat een reactie achter