Verschil tussen een computerbril en slaapbril

Een computerbril en slaapbril zijn beide brillen die blauw licht filteren, maar verder zijn ze beide heel verschillend. In dit blog neem ik je graag mee in de wereld van blauw licht brillen en wat ze doen.

Computerbril

Een computerbril is een bril met gele glazen (normale witte zijn er ook), die een deel van het blauwe licht filtert. Een computerbril draag je overdag en de naam zegt het al, je draagt de bril tijdens het computeren. Onze ogen zijn niet gemaakt om langere tijd naar een bepaald punt te kijken wat dichtbij is; onze ogen houden van dieptes. 

Computeren leidt vaak aan het einde van de dag tot lichte hoofdpijn, droge ogen en een wat wazig en draaierig gevoel. Een computerbril zorgt door middel van het blokkeren van een deel blauw licht en haar gele gloed, voor rustige ogen aan het einde van de dag. 

Slaapbril

Een slaapbril is een bril met oranje/rode glazen en echt specifiek bedoeld ter verbetering van de slaap. Een slaapbril draag je 2-3 uur voor het slapen gaan; de periode waarin je lichaam zich moet gaan voorbereiden op de nacht. In deze periode worden we heftig ondervonden aan blauw licht van schermen, denk aan computer, tv en telefoon. 

Waar vroeger de natuur ons lichaam voorbereidde op de nacht, doordat het donker werd, heeft kunstlicht onze biologische klok flink verstoord. Blauw licht houdt ons brein actief. Denk maar aan het gevoel dat je in de ochtend wakker wordt en vervolgens het licht aangaat. Je brein start zich langzaam op. Echter wil je in de avond dat het brein zich langzaam gaat afbouwen richting de nacht. Een slaapbril simuleert als het ware de nacht voor het brein, die vervolgens het lichaam gaat ´waarschuwen´ dat het bijna bedtijd is. 

Melatonine speelt hier een grote rol bij. Melatonine kun je zien als de signaalgever van het brein. Doordat het brein door de bril het teken krijgt dat het avond is en bijna bedtijd, stuurt het melatonine rond door heel het lichaam, met de boodschap: ´het is bijna bedtijd, bereid je voor op de nacht´. Alles in het lichaam gaat zich afbouwen, naarmate de melatoninespiegel stijgt. Je lichaam is eerder klaar om lekker diep in slaap te vallen! 

Een slaapbril is echter ook super goed voor je als je nachtdiensten draait. Vaak is het na een nachtdienst alweer licht; het brein blijft actief. Door de slaapbril na de dienst op te zetten, simuleer je als het ware de avond en bereidt je lichaam zich beter voor om te gaan slapen.

Verschillen

Het belangrijkste verschil is wel voor wat je de bril gebruikt. computerbril is echt specifiek overdag, slaapbril in de avond. Daarbij filtert de slaapbril veel meer blauw licht dan de computerbril. 

Ik draag persoonlijk overdag de computerbril en zet tussen 19:00 en 19:30 mijn slaapbril op. Bedenk goed wat je graag wilt! Ben je team geel of rood?

Laat een reactie achter