Snoozen? Doe het niet!
De wekker gaat, je ogen slaan open en je bedenkt bij jezelf wat redenen om nog even lekker te blijven liggen en drukt op de snooze knop. Herken je dit bij jezelf? Waarschijnlijk kunnen we er allemaal wel over meepraten. Er is een oud gezegde die zegt: "when you snooze, you lose". Maar is dat ook echt zo?
Vooral bij slapeloosheid is het heel verleidelijk om toch nog even 10 minuten weg te vallen. Waar veel mensen denken dat deze extra 10 minuten slaap je de energie voor de dag gaan geven, hebben het helaas mis. Het tegendeel is waar, snoozen werkt zelfs averechts.
Hoe denkt het brein?
Het heeft voornamelijk te maken met de slaapcycli. Tijdens je slaap doorloop je een slaapcyclus van 4 verschillende stages (zie Wetenschap van slaap) die bij elkaar 90 minuten duren. Bij een goede nacht doorloop je 5 van deze cycli. Wanneer je wakker wordt in de ochtend, denkt je brein dat de nacht is afgelopen en gaat beginnen met de opstart. Echter, wanneer je dan op de snooze knop drukt en weer in slaap valt, start je eigenlijk weer een nieuwe slaapcycli van 90 minuten op.
We snoozen vaak een minuut of 9 a 10, terwijl het doorlopen van de cycli 90 minuten duurt. Wanneer je weer wakker wordt, geeft je brein een signaal van; "hé, ik ben nog niet klaar met de cycli". Wanneer je nu eruit gaat, zul je hierdoor nog meer moe zijn dan voor het snoozen, wat wel 1,5 uur kan duren. Daarnaast brengt het ook je geest in de war, doordat je meerdere keren tussen het bewust- en onderbewustzijn schakelt.
Conclusie
Snoozen is het slechtste wat je kan doen om de dag fris en energiek te beginnen. Het maakt je alleen maar extra moe en is daarbij ook nog eens zonde van je tijd. Je kan beter de wekker een half uur later zetten en er gelijk uit gaan, dan een half uur eerder en 3 keer op de snooze knop drukken. Op deze manier pak je ook nog eens een half uur goede slaap.
Tips tegen het snoozen
- Zet voortaan maar 1 wekker i.p.v. 3/4/5 wekkers en ga er meteen uit. Je kunt dit het beste een aantal dagen achter elkaar doen, dat het een gewoonte gaat worden. Hierdoor wordt het voor jou steeds makkelijker om gelijk uit je bed te gaan.
- Verplaats je wekker naar de andere kant van de kamer. Als de wekker nu gaat, moet je er wel uit om het uit te zetten.
- Drink als je wakker wordt gelijk een glas water. Je lichaam start zich hierdoor gelijk en goed op en je vult zo gelijk het tekort aan vocht, wat je hebt door het slapen, weer aan.
- Ga op tijd slapen. Je kan makkelijker uit je bed komen, wanneer je goed uitgerust bent.