De effecten van slaap op je emoties

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je hebt niet heel lekker geslapen en dan heb je je ook nog eens verslapen en bent meteen al chagrijnig. Je dag is al aardig klote begonnen en alles wat nu tegen je zit, maakt je helemaal gek. Hoe kan het dat je emoties door je slaap zo beïnvloedt kunnen worden?

De centra waar hevige emoties als boosheid ontstaan is de amygdala, wat zich bevindt in de rechter- en linkerkant van de hersenen. Dit stukje hersenen in onderzocht tijdens een onderzoek met 2 groepen gezonde volwassenen. Waar de ene groep heel de nacht werd wakker gehouden, mocht de andere groep slapen. Beide groepen kregen vervolgens dezelfde 100 afbeeldingen te zien die uiteenliepen van emotioneel neutraal (een kast of een stuk drijfhout) tot emotioneel negatief (slangen of een brandend huis). Vervolgens werd er gekeken welke afbeeldingen welke respons losmaakten. 

Bij de groep met slaaponthouding werd in de amygdala een 60% sterkere respons waargenomen in vergelijking met de andere groep. De laatste groep kreeg precies dezelfde afbeeldingen te zien, maar reageerden er een stuk rustiger en gecontroleerd over. Het brein valt dus terug in een primitief en ongecontroleerd patroon.

Waarom reageren de hersenen zo hevig bij slaaptekort?

Na een volle nacht slaap staat de cortex (deel vlak boven de ogen, dat verband houdt met rationeel en logisch denken en het maken van beslissingen) sterk in contact met de amygdala. Het emotionele hersencentrum (amygdala) staat nu onder beheersing van de cortex. Zie het als een juiste verhouding tussen het gaspedaal (amygdala) en de rem (cortex).

Bij te weinig slaap, is deze sterke relatie tussen deze 2 niet aanwezig en ben je niet in staat om de trappen op het gaspedaal (amygdala) te laten remmen (cortex). Je bent emotioneel gezien dus niet dezelfde persoon.

Stemmingswisselingen

Wat opviel bij de proefpersonen, was dat hun emoties enorm slingerden van chagrijnig naar vrolijk om vervolgens niet veel later weer chagrijnig te zijn. Iets wat de onderzoekers hadden ontdekt, is dat bepaalde emotionele centra (waaronder impulsiviteit en beloningen) bij slaaptekort hyperactief werden in reactie op plezierige ervaringen.

Je blijft dus niet zitten in een negatieve emotie, maar schommelt juist tussen positief en negatief in. Vooral extreme emoties kunnen hierin erg gevaarlijk zijn, denk aan zelfmoordgedachten en vervolgens de poging. Daarbij staat slaaptekort ook in verband met agressie, pesten en gedragsproblemen.

Verslaving

Slaaptekort is ook belangrijk bij het begin van een verslaving of juist bij de terugval van verslaafden. Door slaaptekort ontstaat er een hevige beloning behoefte, wat niet wordt tegengehouden door de cortex. Dit heeft dan ook zijn invloed op het drugs- en alcoholgebruik in de pubertijd.

Conclusie

Een tekort aan slaap kan je emoties erg beïnvloeden, waardoor je soms niet te genieten bent in de ochtend of de hele dag. Daarnaast kan je ook stemmingswisselingen ondervinden. Onze tip: Slaap goed en de juiste duur en begin je dag vrolijk en energiek!

Bron: Boek Slaap - Matthew Walker

Laat een reactie achter