Ochtendroutine

Waar de één op staat en alles snel snel doet in de ochtend, heeft de ander een heel ochtendritueel om zijn of haar dag te beginnen. Waarom hebben mensen zo'n ochtendroutine en hoe kan een ochtendritueel er dan uitzien.

Om te beginnen, structuur. Elke ochtend weet je hoe laat en wat je in het begin van de dag doet. Hier komt de kracht van gewoontes bij kijken. Gewoontes zijn handelingen waarover je niet hoeft na te denken en ervoor zorgt dat je die energie kan gebruiken voor de rest van de dag. Na een tijd gaat het begin van de dag allemaal automatisch en hoef je over al die dingen helemaal niet meer na te denken. De energie die je hiervoor normaal nodig had, bespaar je grotendeels en kun je gebruiken om de rest van de dag te knallen.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij de meeste ochtendrituelen zitten er ook onderdelen bij die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling kun je zien als groei op heel veel gebieden, zoals fysiek, mentaal en spiritueel. Voorbeelden van zulke rituelen zijn meditatie, lezen en sporten. Vaak hebben mensen aan het einde van een lange dag geen zin meer om te sporten of lezen. De ochtend hiervoor is dus de ideale tijd.

Met een ontspannen mind de dag beginnen

De wereld draait steeds sneller en mensen zijn alsmaar drukken. Voor veel mensen betekent dit ook rennen en vliegen in de ochtend om op tijd te komen. Dit kan erg veel impact hebben op je geluk en humeur. Met een ochtendritueel kun je de dag rustig opstarten, onder andere ook door bepaalde gewoontes. Voorbeelden hiervan zijn yoga en meditatie. Beide zorgen ervoor dat je erg rustig, maar toch krachtig aan de dag begint.

Heldere doelen

Ben je met leuke en uitdagende dingen bezig op je werk of waar dan ook, dan heb je vaak mooie doelen voor ogen. Visualiseren en je doelen doornemen helpen je daarbij enorm, om elke dag aan je doel te kunnen werken en te knallen. Hoe vaker je voor jezelf herhaalt en visualiseert wat je doelen zijn, hoe krachtiger je overtuiging wordt dat je die doelen gaat crushen!

Mijn ochtendritueel

Als voorbeeld van een ochtendritueel, zal ik mijn ritueel geven. Ik heb dit ritueel gevormd door middel van het boek ´Miracle Morning´. Dit boek geeft je de tools om elke ochtend op te staan alsof het kerstochtend is. 

De ochtend begint bij mij zonder snoozen en mijn bed opmaken, wat ik persoonlijk de allerbelangrijkste elementen van de dag vind. Ik vind het fijn om mezelf altijd eerst lekker op te frissen. Ik zet altijd de avond ervoor mijn waterfles naast mijn bed en drink die na het opfrissen helemaal leeg. Water is super belangrijk in de ochtend en zorgt ervoor dat je lichaam lekker wakker wordt.

Wat volgt is altijd een korte workout/yoga met wat opdrukken, jumping jacks en rek- en strekoefeningen, dit ook om het lichaam goed wakker te maken. Vervolgens visualiseer in mijn doelen en ultieme dag, lees ik mijn affirmaties op en schrijf ik in mijn dagboek. Hierna is het tijd voor mijn ontbijt en ben ik klaar om mijn ochtendritueel af te sluiten met een uurtje sportschool.

Voor mij betekent een ochtendritueel erg veel, maar dit verschilt per persoon. Ik zou zeggen, probeer het eens voor jezelf uit!

Laat een reactie achter