De verandering van onze biologische klok

Iedereen heeft een biologische klok, die regelt wanneer je slaapt en wanneer je wakker wordt. Dit stukje in je hersenen heeft de naam nucleus suprachiasmaticus en zit iets boven je oogbollen. Je biologische klok regelt je complete vierentwintig uurs cyclus en doet dat op basis van licht, temperatuur, voeding en emoties. Deze vierentwintig uurs klok is door de eeuwen heen flink verschoven.

Lang lang lang geleden zag het slaap-wakker ritme er als het volgt uit: je ging slapen wanneer het donker was en je stond op wanneer de zon opkwam. Wanneer het ging schemeren nam de activiteit af en was je klaar om niet veel later te gaan slapen. Het draaien van de aarde bepaalde wanneer het ´nacht´ en ´dag´ was.

Vuurlicht was het eerste licht wat invloed had op je biologische klok, wat ook zorgde voor een langere voortzetting van activiteiten. Gas- en olielampen en vervolgens kaarsen waren de volgende lichtbron die zorgde voor een verschuiving binnen de vierentwintig uurs cyclus.

Complete stadswijken werden verlicht door het licht uit huizen en gaslantaarns. Het avondritme van complete samenlevingen werd al spoedig door avondverlichting bepaald, het begin van de opmars naar ons late slapen. 

DE verandering

Edisons krachtcentrale maakte in 1870 de algehele invoering van kunstlicht mogelijk. De gloeilamp werd groot en werd toegankelijk voor iedereen. Dankzij deze gloeilamp was er altijd licht wat een verschuiving in de vierentwintig uurs cyclus maakte. Mensen bleven langer op en het slapen wanneer het donker wordt was voorbij.

Nieuwe definitie

Kunstlicht gaf volgende generaties een nieuwe definitie van middernacht. Niet langer ging je slapen wanneer het donker werd, maar bleef je door het gebruik van de gloeilamp later op. De leugen dat licht je biologische klok geeft is begonnen. Buiten is het donker, maar je hersenen blijven het teken van ´dag´ ontvangen door de komst van de gloeilamp.

Tot de dag van vandaag is dit nog steeds het geval en alleen maar erger geworden. Met name door de komst van telefoon, televisies en computers is de leugen naar je hersenen toe alleen maar groter geworden en blijf je het signaal van ´dag´ afgeven, wat zeer negatief op je slaap kan werken.

Bron: Boek Slaap - Matthew Walker

Laat een reactie achter