Als het harde werk steeds maar niet zijn vruchten afwerpt

Hard werken voor je doel en er alles aan doen, maar je ziet maar niet de resultaten. Wat zou jij in dat geval doen? Veel mensen zouden in dit geval opgeven met de gedachte: ´het werkt toch niet´. Achter gewoontes waar je hard aan werkt zit veel meer schuil dan je zou denken.

Stel jezelf het volgende voor. Je zit in een koude ruimte met voor je neus een tafel en op deze tafel ligt een ijsklontje. Je hebt een bepaald doel met het ijsklontje en dat is om het te laten smelten tot water. De kamer is koud dus je wilt de ruimte opwarmen. Momenteel is het 25 graden in de ruimte. De kamer begint beetje voor beetje op te warmen.

26 graden.
27 graden.
28 graden, er gebeurt nog steeds niks.
29 graden.
30 graden.
31 graden, en nog steeds gebeurt er helemaal niks met het ijsklontje.
En dan, 32 graden. Het ijsklontje begint te smelten. Een verschil van maar 1 graden, net als de andere temperatuurveranderingen, heeft een enorme verandering in gang gezet.

Zulke doorbraak momenten zijn altijd het resultaat van kleine acties ervoor, welke essentieel zijn om de doorbraak waar te maken.

Zo gaat het ook met hele kleine gewoontes en rituelen. Je ziet niet gelijk het resultaat, maar komt er na een poos uiteindelijk uit. Wanneer je ziet dat gewoontes niet gelijk het gewenste resultaat opleveren, onthoudt dan het volgende: al je harde werk is geen verspilling van je tijd; het is tijdelijk opgeslagen. Het resultaat ontvang je bij de 32 graden!

Bron: Boek - Atomic Habits (James Clear)

Laat een reactie achter